keskiviikko 27. kesäkuuta 2012

Rehevää ja märkää

Etupihan pation ympärillä olevissa kukkapenkeissä on nyt ihanan rehevä tunnelma. Viime kesänä ei vielä näyttänyt tältä, kun jaoin niitä pari kesää sitten. Takapihalla olevat uudet kukkapenkitkin vaativat sen pari vuotta, ennenkuin niistä voi oikein nauttia. Tähän näiden penkkien  välissä olevalle patiolle olisi tarkoitus laittaa se pergola. Näissä penkeissä on niitä alkuperäisiä kasveja, joita tontilla oli kun muutimme tähän, ja joitain äidiltäni saatuja, mieheni mummolta saatuja sekä tietysti hankittujakin. Vuorikaunokit, päivänliljat, kuunliljat, jalopähkämöt ja nauhukset ovat olleet tontilla varmaan vuosikymmeniä.


Tuoksuvatukka kukkii. Se ei kukilla koreile, mutta kukka se on vaatimatonkin kukka.

Tuoksuvatukka, Rubus odoratus

Mukavista yhdistelmistä kun oli puhetta, niin sellaisen muodostavat myös keltainen päivänlilja ja vaaleansininen lemmikki.

Tarhapäivänlilja & Puistolemmikki, Hemerocallis hybrida & Myosotis sylvatica

Ukkolaukan siemenkodat näyttävät hassuilta.

Ukkolaukka, Allium hollandicum

Sateet sais mun puolestani alkaa kyllä jo hellittää. Penkit on niin märkiä että alkavat kohta homehtua...

maanantai 25. kesäkuuta 2012

Kivoja yhdistelmiä

Nyt kun en saa puutarhassa oikein tehdä muuta kuin haahuilla, istuskella ja kuvailla, niin kirjoitukset ovat lähinnä kuvia uusista kukkijoista. Mitään projekteja en pysty nyt tekemään, suunnittelemaan toki. Meillä on tulossa pergola kunhan mies pääsee lomille, sen valmistumisesta voin sitten laittaa juttua ja kuvia.

Vuorikaunokki ja alppiruusu ovat kivan värisiä vierekkäin. Oranssikeltano saa kivaa kontrastia vuorikaunokeista. (joo, mulla on vuorikaunokkia melkein joka penkissä...)



Uusia kukkijoita ei tänään löytynyt montaa, mutta ainakin tuo oranssikeltano ja keltainen päivänlilja ovat auenneet vihdoin.

Tarhapäivänlilja 'Aino', Hemerocallis hybrida

Oranssikeltano, Pilosella aurantiaca

Tämä rikkaruoho saa olla ihan rauhassa meillä. Tykkään sen lehdistä, mutta erikoinen yhdistelmä syntyy kun se puhkeaa kukkaan.

Pihakäenkaali, Oxalis fontana

perjantai 22. kesäkuuta 2012

Hyvää Juhannusta!

Hyvää Juhannusta kaikille! Tässä tämänpäiväisiä kuvia.

Lehtoakileija 'Black Barlow', Aquilegia vulgaris

Ilmeisesti nuo kaksi punavalkoista ovat samaa lajiketta. Ostin ne eri paikoista ja alemmassa ei lukenut 'Crimson Staria', mutta kyllä nuo ihan samalta näyttävät. Minusta ainakin.

Jaloakileija 'Crimson Star', Aquilegia cultorum

Jaloakileija 'Crimson Star', Aquilegia cultorum

Takapihalla on istutusryhmä, jossa on komea hopeakuusi ja ympärillä muutama tuija. Samassa ryhmässä viihtyy myös alppiruusu, joka kukkii vihdoin. Kuusen alla on vuorenkilpeä ja reunustalle siirsin viime syksynä hervottomiksi kasvaneista kuunliljapaakuista jaettuja taimia. Ahomansikkaakin suikertaa siellä jossain ja taitaa tulla marjoja, harmi vain että koira tykkää käydä tuossa ruikkimassa. Siirsin ahomansikkaa parempaan paikkaankin niin uskaltaa sitten syödä.

Hopeakuusi, Picea pungens 'Glauca'

Alppiruusu, Rhododendron

Kuunlilja, Hosta

Ahomansikka, Fragaria vesca

Laitoin viime syksynä loistosalvian taimia, nyt ne aloittelevat kukintaa. Taimet on vielä pieniä ja komeampaa kukintaa saa varmaan odotella tulevina kesinä. Sammalleimu on terhakoitunut parissa päivässä ja keltapäivänliljat puhkeavat ihan kohta kukkaan. Viime kesänä ne kukkivat jo paljon aiemmin.

Loistosalvia, Salvia x sylvestris ´Mainacht´

Sammalleimu ´Scarlet Flame´, Phlox subulata

Tarhapäivänlilja 'Aino', Hemerocallis hybrida

perjantai 15. kesäkuuta 2012

Lepo!

Lääkäri määräsi lepoa, joten nyt ei sitten saa tehdä mitään raskaita töitä. Ei kaivamista, kyykkimistä, nostelua tai lykkimistä, ei siis puutarhahommia enää. Supistuksia ei saisi tulla. Tässä vähän tämänpäiväisiä kuvia, aluksi eilen hankkimiani kesäkukkia terassilta ja leikkimökiltä ja sitten tällä hetkellä kukkivia pensaita ja perennoja.





Ukkolaukka, Allium hollandicum

Syreeni, Syringa vulgaris

Jaloakileija, Aquilegia x cultorum

Akileija, Aquilegia

Vuorikaunokki, Centaurea montana

Alppiruusu, Rhododendron

Sammalleimu ´Scarlet Flame´, Phlox subulata

Idänvirpiangervo, Spiraea chamaedryfolia

Luhtaesikko (?), Primula sieboldii

tiistai 12. kesäkuuta 2012

Saavillinen yrttejä

Ruokaostoksilla käydessäni poikkesin Halpa-Halliin ja löysin sieltä kivan sinkkisaavin. En vielä silloin tiennyt mitä sillä tekisin, mutta ruokakaupassa keksin että laitan siihen yrttejä. Ostin ison puskan ihanaa tuoksuvaa timjamia ja pienemmän puskan rosmariinia. Mukaan lähti vielä basilika. Timjamia kokeilin laittaa keväällä siemenestäkin, mutta se ei taida lähteä kasvuun.


Timjami, basilika & rosmariini; Thymus vulgaris, Ocimum basilicum & Rosmarinus officinalis

Halpa-Hallista lähti mukaan myös elämäni ensimmäinen puutarhakoriste. En pahemmin pidä mistään puutarhatontuista tai kärpässienistä, mutta tuo lintu oli aika söpö. Ja kun halvalla sai...

Arovuokko, Anemone sylvestris

maanantai 11. kesäkuuta 2012

Heräteostoksilla

Lapset lähti isovanhemmille viikoksi. Faarin auton perävalot kun poistui näkyvistä, hyppäsi äippä beetlen rattiin ja huristi katsastamaan halpakaupan perennavalikoimaa. Mukaan lähti purppurakeijunkukka, asteri ja jaloakileija.

Purppurakeijunkukka, Heuchera micarantha ´Palace Purple´

Jaloakileija, Aquilegia x cultorum

Akileija on ihanan pinkin värinen, ja keskusta valkoinen. Kait. Mitään sen kummemmin harkittua paikkaa noille ei ollut, tökkäsin mihin sattui mahtumaan... Asterista ei oikein saanut hyvää kuvaa, hän ei ollut nyt oikein kuvauksellisella tuulella. Kun olin saanut taimet maahan, alkoi sade kuin tilauksesta. Se on kuitenkin nyt kivaa kesäsadetta, pilvien raostakin näkyy välillä taivas.

Nämäkin kukkii pian, tykkään tästä vuorikaunokista tosi paljon, sitä on useammassakin penkissä, kovaa leviämään.

Vuorikaunokki, Centaurea montana

Valkoinen syreeni kukkii nyt myös ja nuo akileijat vaan on niin ihania, että kuva niistäkin vielä.

Syreeni, Syringa vulgaris

Lehtoakileija, Aquilegia vulgaris

lauantai 9. kesäkuuta 2012

Pieniä ihanuuksia

Etupihan kukkapenkissä kasvaa muiden perennojen juurella pieniä ihanuuksia. Tänään huomasin että vaaleanpunaisessa esikossa on kukkia. Pikkutalviokin on kukkinut jonkun aikaa, mutta jostain syystä se on jäänyt jotenkin huomiotta. Jos saan joskus sen varjopenkin, voisin siirtää sitä sinne. Lemmikit nyt aina ovat ihania pikkuisia, eivätkä ne jää huomiottakaan, sen verran iloisesti rehottavat. Tuon esikon nimeä en tiedä, koitin katsella googlesta vaihtoehtoja ja luhtaesikko menisi minusta aika lähelle. Olkoon hän siis toistaiseksi sen niminen.

Luhtaesikko (?), Primula sieboldii

Pikkutalvio, Vinca minor

Puistolemmikki, Myosotis sylvatica

perjantai 8. kesäkuuta 2012

Arovuokkoa ja sormustinkukkaa

Sain hakea tänään siskon pihasta paria himoitsemaani lajia, nimittäin arovuokkoa ja sormustinkukkaa. Sormustinkukkaa aion laittaa siemenestäkin, mutta silloin kukinta jää ensi kesään joten kiva kun sain pari ruusuketta, että saan niitä kukkia jo tänä kesänä. Arovuokkoakin olen halunnut, tosi suloinen kukka. Lisäksi sain kultatyräkkiä pari alkua. Se tosin kärsi siirrosta aika lailla, kun kasvoi paikassa johon kärrätään puutarhajätettä, eikä multaa juuri lähtenyt mukaan. Virkoaakohan se siitä.

Arovuokko, Anemone sylvestris

Nyt voi sanoa, että ukkolaukka on kukassa, samoin syreeni. Kivoja violetteja värejä.

Ukkolaukka, Allium hollandicum

Syreeni, Syringa vulgaris

Keltajapaninangervo taas on kivan keltainen. Pieniä nämäkin vielä, viime syksynä istutettuja.

Keltajapaninangervo ´Golden Princess´, Spiraea japonica

keskiviikko 6. kesäkuuta 2012

Elämä jatkuu

Elämä jatkuu taas kylmän kauden jälkeen. Uusina kukkijoina nyt sammalleimu, akileija (joka kasvaa ihan väärässä paikassa autotallin kivijalan ja asfaltin välissä), hopeatäpläpeippikin aloittelee jo. Keltapäivänliljassa näkyy nuppuja. En tiedä mistä tuo akileija on meille ilmestynyt, olen sitä siirtänyt muihinkin paikkoihin, mutta tuossa se viihtyy ainakin toistaiseksi parhaiten. Akileijat on kivoja ja tilasinkin keväällä paria erilaista lajia lisää.

Sammalleimu ´Scarlet Flame´, Phlox subulata

Lehtoakileija, Aquilegia vulgaris

Hopeatäpläpeippi, Lamium maculatum

Tarhapäivänlilja 'Aino', Hemerocallis hybrida

Kirjokuunlilja, Hosta undulata

Tänään tein pitkästä aikaa lapiohommia. Pajujen väliin laitoin keväällä keijuangervoa, japaninjaloangervoja ja rönsytiarellaa. Istutusalue jäi vähän kesken, vähän kuin poikki pajujen kohdasta, ja tänään jatkoin alueesta viimein yhtenäisen. Kauhean pieniä taimet on vielä, toivottavasti alkavat siitä voimistua.


Omenapuu on nyt upeassa kukassa ja kaartuu kivasti leikkimökin päälle. Olen yrittänyt joka vuosi poistaa vähän korkeampia oksia, ettei tarvi kerätä omenoita kovin ylhäältä, mutta kyllä niitä siellä vielä on. Ei vaan viitsi kaikkia poistaa kerralla vanhasta puusta.

Omena, Malus domestica

Tämä kaveri se vaan rehottaa vuosi vuodelta enemmän.

Lipstikka, Levisticum officinale