keskiviikko 9. toukokuuta 2012

Puutarhailua ja positiivinen ongelma

Eilen puuhastelin taas puutarhassa. Sain haettua hevosenlantalannoitetta lisää ja heittelin sitä marjapuskien ja hedelmäpuiden alle. Multaakin vähän lisäilin, kun sitä on nyt haettuna iso kasa. Kolme kottikärryllistä kuskailin, se on vielä vähän, kun perennapenkkeihin meni kymmenen. Eikä siinä muuten mitään, mutta kun hidastaa tahtia tämä masukki. Välillä pitää ihan huilata, kun alkaa niin supistaa touhuilut. Pienelle yrttimaallekin lisäsin multaa ja lannoitetta ja kylvin muunmuassa tilliä, lehtisalaattia ja persiljaa. En tiedä olinko hätäinen, mutta suurimmassa osassa pusseja luki toukokuun alussa, aattelin sit, et menköön samalla kaikki, katsotaan mitä tulee vai tuleeko mitään. Ainakaan yöpakkasia ei pitäisi nyt hetkeen olla, alkaisipa pian vihdoin lämmetä kunnolla.

Valkovuokot ovat nyt suvainneet aueta oikein kunnolla, tässä eilen töiden jälkeen napattu kuva.

Valkovuokko, Anemone nemorosa

Ja tänään huomasin, että vaahteran alle laittamani villitulppaanit ovat auenneet. Muistaakseni siinä piti olla useampaa väriä, mutta ehkä ne muut aukeavat myöhemmin. Kivan näköisiä nuo sirot pienet valkoiset tulppaanit scillojen seurassa. Niissä on useampi kukka samassa varressa. Toivottavasti viihtyvät ja leviävät kivasti.

Villitulppaani, Tulipa sp.

Yrttimaallani kasvaa monivuotisena ruohosipulia, lipstikkaa, kirveliä ja minttua, niin ja on siellä raparperikin. Lipstikka on aina aikaisin kasvussa ja iso puska siitä tuleekin, ei millään pysty niin paljon käyttämään. Hyvä keittomauste, ei tarvi lihaliemikuutioita kun käyttää lipstikkaa.

Lipstikka, Levisticum officinale

Toinen aikainen rehevä kasvi on kuolanpioni. Luulen että se on tuon niminen, toinen vaihtoehto on kartanonpioni, mutta sillä näyttää lehdet vähän kapoisemmilta. Jaoin viime kesänä tämän pionin neljään osaan hervottomasta juuripaakusta ja niin se vaan on tehnyt yhtä upeat alut kuin joka kevät ja nuppuja piisaa, ei ole yhtään moksiskaan jakamisesta, niinkuin pionit yleensä.

Kuolanpioni, Paeonia anomala

Tänään tuli tekstiviesti, että huomenna saa hakea postista Viherpeukaloiden tilauksen. Mitä, nyt jo! Luulin, että se tulisi vasta loppukuusta. No, ihan hyvä, mutta missä välissä mä ehdin ne nyt laittaa. Vaikka kai ne jonkin aikaa pärjää ruukuissaankin. Sieltä on tulossa keijuangervoa jota laitan vähän kuin aidanteeksi hopeapajujen väliin etupihan rajalle. En tiedä minkälaista juuristoa sieltä löytyy, eikä ihan lähelle pajuja muutenkaan voi laittaa, vaatii vähän miettimistä ja mallailua. Pajut on aika pieniä ja pyritään leikkauksella pitämäänkin ne matalana. Tosin olisin halunnut niistä eroon jo aikoja, mutta katsotaan nyt, olkoon siinä vielä. Sitten sieltä postista tulee perennapenkillinen taimia ja japaninjaloangervoa. Mihin mä joudun niitten kanssa... (tämä on onneksi positiivinen ongelma)